СПОКОЙСТВИЕ И КОМФОРТ В ЦЕНТЪРА НА НЕСЕБЪР

НЕСЕБЪР

   Несебър е древен град с хилядолетна история. Разположен е на романтичен скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак. Полуостровът е дълъг 850 м и широк 300 м и в днешно време се нарича "Старият град". На него се пазят безценни паметници от всички епохи на многовековната ни история: стари крепостни стени от римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век. 

   Най-голямото богатство на Несебър са множеството църкви: от ранновизантийския период са двете трикорабни базилики - “Св. София” (наричана "Старата метрополия" - една от най-внушителните сгради в Несебър) и Базиликата на северния бряг (наричана “Елеуса” - от периода V–VI век сл. н. е.) Сградата е била разрушавана и след възстановявана няколко пъти; известна и под името “Богородица Елеуса”, заради откритата в нея икона на Божията майка. Към X–XI век принадлежат църквите “Св. Йоан Кръстител”, отличаваща се с високия си цилиндричен купол и “Св. Стефан”, приютила стенописи от XVI век с висока художествена стойност.

   Несебърският тип църкви достига своя разцвет с появата на живописния стил, изразен в богато многоцветно оформяне на фасадите. Този стил ще разпознаете в църквите от XIII–XIV век: “Св. Тодор”, “Св. Параскева”, “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Исус Христос Пантократор”. Последната е се намира в центъра на града и е съкровище за Несебър, сравнително най-добре запазената от този вид в България. Отличава се с богатство на архитектурни форми и хармонично разположени хоризонтални и вертикални шарки. Друг безценен паметник на българската култура е църквата “Св. Йоан Алитургетос” (Неосветени). Тя никога не е била освещавана и поради тази причина не се е използвала като култова сграда.

   Несебър е културна съкровищница на България и през 1956 г. е обявен за “град музей – археологически и архитектурен резерват”. Заради неповторимия си исторически колорит, през 1983 г. градът е включен в списъка на Световното Културно Наследство. 

   Днес Старият град е привлeкателно място за романтични разходки по тесните калдъръмени улички между магазинчета за ръчно изработени сувенири – съдове, накити, плетива. Прекрасната антична атмосфера дава възможност за пълноценен отдих. Базата за почивка е съсредоточена в семейни хотели и частни квартири, оборудвани комфортно и многофункционално.

   Административният живот е съсредоточен в новата част на Несебър. Обликът на тази част се характеризира с модерен стил на строителство. Хотелите, почивните станции и частните квартири са със съвременна архитектура и отговарят на последните тенденции в туризма. Местата за настаняване - както в новата, така и в старата част на града - са предимно две и три звезди.

   Многобройните заведения, пръснати из тесните, криволичещи улички или в близост до морския бряг, са прекрасно място за отмора и приятни преживявания. В тях можете да опитате ястия от националната кухня, рибни деликатеси, дивеч, екзотични коктейли и маркови напитки, съчетани с висок стандарт на обслужване. Като международен туристически център, Несебър е известен и със своето пристанище, част от множество световни круизи.

   На север и на юг от града се простират обширни плажове и естествени пясъчни дюни, чиито гребени оформят приказен природен феномен. Ако търсите нещо специално, тук е мястото където въображението бледнее пред действителността. Възможностите за развлечение са разходка с яхта или лодка, риболов, велосипед под наем, различни спортове, посещение на музей или тематично мероприятие. Несебър граничи със световноизвестния курортен комплекс Слънчев бряг.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg